Selecteer een pagina

Een paar basisprincipes die ik in mijn tuin hanteer:
1. geen plastics, tenzij noodzakelijk (ik gebruik bijvoorbeeld met vochtig weer een plastic zeiltje onder mijn deken om op te zitten en op het dak ligt vijverfolie)
2. zo min mogelijk materialen van buiten de tuin halen
3. als het even kan niks kopen voor de tuin
4. geen elektrische apparaten of apparaten op benzine
5. geen verharding van paden (als ze geleverd worden haal ik wel af en toe houtsnippers)

Als je tuiniert gebeurt het regelmatig dat je iets op moet binden of moet bevestigen met touw. En aangezien ik dat uit principe liever uit de tuin haal, vraagt dat om creativiteit. Gelukkig groeit in zo goed als iedere tuin vanzelf het materiaal waarmee je dat kunt doen.

Ik maakte afgelopen maand een nieuw entreepoortje en een pergola om de druif aan op te binden. Deze bond ik op met de uitlopers van een soort exotische kamperfoelie die over de schutting groeit en met wilg (de tenen en de bast).

Andere materialen waar je aan kunt denken: braam(wortel), klimroos, brandnetel (nu nog niet het seizoen voor, maar in de zomer kun je gewoon een flinke brandnetelplant afsnijden en ombinden. Brandnetel vergaat wel snel), pitrus (niet supersterk, eventueel in elkaar twijnen of vlechten voor gebruik), klimop, blad van gele lis, een exotische grassoort? (let wel op! Snijdt in je handen). Je kunt zo gek niet bedenken, of het is bruikbaar. Als het maar flexibel is en sterk. Vooral: uitproberen uitproberen uitproberen. Je merkt vanzelf wat werkt en wat niet. En: fouten bestaan niet, wel nieuwe mogelijkheden.