Selecteer een pagina

In de Drawdown lijst van 100 oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan staat een plantenrijk dieet op nummer vier. We maken ons allemaal zorgen om klimaatverandering. Dus daarom nu een recept voor linzenburgers. Het is wellicht een kleine stap, maar iedere stap geldt.

Alle ingrediënten voor dit recept kunnen in EU worden geproduceerd, en, behalve de olijfolie, kunnen alle worden geproduceerd in Nederland. Ik doe ze in de vriezer voor later gebruik. Dat kost wel energie, maar de vriezer staat er toch al en zo bespaar ik vlees, geld, plastic en tijd en weet ik wat ik eet.

Ingrediënten (+-): 125g havermout, 125g walnoten, 1 el komijn, 2 el oregano, 8 gedroogde tomaten, 5 el olijfolie, 2 wortels, 1 grote ui, 1/2 bol knoflook, 1 el tomatenpuree, 125 gedroogde of 400g gekookte linzen, zout en peper naar smaak.

Doe de havermout en walnoten in een keukenmachine. Doe in een beslagkom en blend daarna de wortel, ui, tomaat, knoflook.

Voeg oregano en komijn toe.

Voeg olie, tomatenpuree, zout en peper toe en meng alles goed tot een mooie smeuiige massa.

 

Voeg linzen toe en vorm de burgers (ik maak er +-18). Gebruik bloem of wat gemalen haver voor de buitenkant. Gebruik wat bakpapier tussen de laagjes.