Selecteer een pagina

We waren een weekje weg terwijl de abrikozen begonnen te rijpen. Het Nederlandse weer was weer terug: regen en vochtige lucht. Vogels en beestjes vonden de vruchten. Dus nog voor ze helemaal rijp konden worden, begonnen de abrikozen te schimmelen aan de boom.
Maar toch: terug van vakantie werden we verwelkomd met de eerste oogst in de vier jaar dat de boom bij ons is.
Abrikozen zijn gevoelig voor late nachtvorst, omdat ze vroeg in de lente bloeien. Tot nu toe had de boom ieder jaar weer veel bloesems, maar geen vruchten, of de vruchten vielen er vroeg in de lente af.
Maar nu dus, gisteren, proefden we de eerste abrikoos van een boom die we een paar jaar hebben mogen meemaken. Wat een heerlijkheid en wat een dankbaarheid. Zoet en aromatisch. Zelfs de beschimmelde vruchten zijn zoet en prachtig geel van binnen. Mijn dochter zeurt om meer, maar ze moet nog even wachten tot ze verder gerijpt zijn op tafel.
Late zomer, bedankt!