Selecteer een pagina

Hij heeft een zwaar leven gehad, deze druif. Ik vond hem vier jaar geleden tegen het plastic aangedrukt tussen de bamboe die ik aan het uitsteken was. Hij had maar een paar kleine blaadjes. Ik wilde hem ergens tegenop laten groeien en besloot hem bij het wilgenpoortje voor in de tuin te zetten. Maar daar was het te donker en we liepen steeds tegen hem aan als we grote spullen zoals takken de tuin in brachten. Afgelopen lente moest de wilg bij het poortje vervangen en toen zag ik dat de druif het echt niet zou gaan redden als hij hier bleef staan.

Een maand of anderhalf geleden zocht ik een mooie klimmer voor tegen het huisje aan. Ik dacht er aan om iets nieuws kopen, maar toen dacht ik aan de druif voorin de tuin. Toen kwam het een en het ander bij elkaar. Dit is een zonnige plek. Functies stapelen is dé methode in permacultuur. Dus ik spande een lijntje langs het huisje omhoog en bracht de druif over met veel water en wat compost.
Hij had wat tijd nodig om weer sterk te worden. Zo’n tweede overplanting kost een plant kracht. Zeker als hij al niet sterk was. Maar nu is ie dan echt aan het uitlopen geslagen! Ik kan niet wachten tot de ranken straks boven het raam en over het dak van het huisje reiken.