Selecteer een pagina

Ik kom op de tuin en sta even stil. Een tuinfluiter pikt een insect uit de lucht recht voor me, ik zou hem kunnen aanraken met mijn hand. Een ochtendkadootje.

Ik kom op de tuin en weet even niet wat te doen. Het gras staat zo hoog. Wat een rommelig gezicht. Maar is dat erg een rommelig gezicht. Hoe rommeliger hoe meer leven. Het is een ergernis van de maatschappij, niet van mij, die rommel. Dit is waar ik voor werk, een uitbundige groene tuin.

Na doelloos rondlopen op de tuin denk ik aan het onweer en regen die is voorspeld in de middag. Het gras is nu nog droog. Dit is een goed moment om het binnen te halen. Wat kan ik met zulk mooi lang gras? Vlechten?

Ik sta bij de roos en zie dat de shelter vanaf die kant niet meer te benaderen is. Ik loop naar het hoofdpad en ga weer eens naar de shelter. Ik heb geen duidelijke reden om er te zijn, ik ben er gewoon alweer even niet geweest.

De jonge hazelaar begint al wat volwassener te worden, de wilg hangt zwaar van zijn bladeren over het onderkomen heen.

Dan loop ik weer naar het huisje en pak de sikkel om gras te maaien. Het is nu of niet. Ik zou er graag wat mee doen met het gras.

Iedere pluk gras snijd ik zo kort mogelijk af en alles leg ik netjes op een stapeltje. Onderkant hier bovenkant daar.

Terwijl ik rustig de halmen vastpak en met de sikkel afsnijd, vormt zich een idee. Als ik met dat gras nou een soort matras maak voor in de hut? Dan hoef ik niet telkens mijn matje mee te slepen en kan ik gewoon in mijn slaapzak erin rollen.

De hoop gras stapelt zich op. Hopelijk lukt het om het binnen te halen voor de regen.

Hoe zal ik dan het frame maken? Heb ik ergens nog lang wilgen- of essenhout? Nieuw of oud? Bamboe misschien? Bamboe proberen. Dan een driehoek maken die even breed is als het bed. En dan weven. Iets moet de schering vormen. Kamperfoelie? Brandnetel? Heb ik iets nodig van huis? Zal ik het gras mee naar huis nemen en drogen daar?

Het gras is klaar, een grote hoop, genoeg voor een matras. Ik ga bamboestengels halen. Zou dat kunnen, dit meenemen de hut in? Ja dat moet wel lukken. Gewoon maar proberen. De kamperfoelie breekt terwijl ik het bamboe probeer vast te binden. Dan toch maar (auwauw) brandnetel. De eerste lichting gaat best zonder handschoenen, het valt me reuze mee. Ik ris de blaadjes eraf, neem ze mee en maak het frame en een paar scheringen vast met brandnetel. Maar ik heb niet genoeg en moet nog eens brandnetels oogsten. Auwauw handschoenen halen? Nee geen zin in heen en weer lopen. Blad afrissen. Bij de laatste twee heb ik er echt geen zin meer in maar doe het toch. Mijn vingers branden.

Lisdodde, volgende keer gebruik ik mooie lisdodde hiervoor. Dat zou eens mooi en makkelijk zijn een lisdodde matras. Als ik dat nou ergens kan vinden en oogsten. Maar dit is ook mooi, gras uit eigen tuin. Alles uit eigen tuin. Het is kwart voor twee als de mat af is. De regen is weggebleven. Ik heb er niet echt op gelet dat ik nogal wat zonnewarmte op mijn lijf kreeg en heb dorst. Ik probeer het matrasje op te pakken maar het is zwaar en dreigt uit elkaar te vallen. Voorzichtig schuif ik er mijn slaapmatje onder en sleep het naar het huisje om verder te drogen. Als er een droog moment is de komende dagen en de regen is gestopt en het gras is gedroogd, dan breng ik het matje naar het onderkomen.

Wat doelloos begon heeft zich langzaam uit mijn handen gevormd. Het is misschien niet wereldschokkend, maar toch ben ik er wel blij mee zo.