Selecteer een pagina

Bijna alle aalbessen in de tuin zijn opgegeten door de vogels, nog voor ze rood waren. I verdenk een duif of misschien een merel ervan. De bessen zijn niet eens netjes opgeruimd en opgegeten, hier en daar liggen nog trosjes halfrijpe half opgedroogde bessen. Het had best voorkomen kunnen worden, dat weet ik. Zonder al te veel moeite ook nog. Gewoon een stukje kippengaas rond de bessenplanten zou voldoende zijn geweest.

Dit oogsten door andere dieren is deel van de tuin. Ik vind het natuurlijk jammer dat we voor het vierde jaar op rij geen rode bessen hebben kunnen proeven (en mijn dochter ook), maar als ik alleen al denk aan alle oogst die er al is of die we nog te gaan hebben, dan maakt het me niet zo uit. De vogels helpen ons in de tuin, door rupsen, slakken en luizen te eten, door zaden te verspreiden, door te bemesten met hun rijke poep. We leven met elkaar en delen met elkaar.

Misschien komt er een dag dat een duif zich door mij laat vangen en eten. Als ik het over mijn hart kan verkrijgen. In de tussentijd pluk ik wilde aardbeitjes en kijk ik verlangend naar de frambozen, japanse wijnbessen, bramen, vijgen, tomaten, appels, druiven, kruisbessen, zwarte bessen, peren, nectarines en abrikozen in wording. 

Niet alle geschenken zijn materieel of in hoeveelheden uit te drukken bovendien. De verwondering van de kinderen die de kas in klimmen en zeggen “wow het is net een jungle!” is ook een geschenk. De jonge vogeltjes gevoerd zien worden. De tien kikkers die wegspringen als ik bij de vijver kom. De koele schaduw op een hete dag. Moedereend met één-twee-drie-vier-vijf-ZES kleintjes! Dat ik weer tot mezelf kom als ik zorgen of spanning voel. De zuurstof! De zuurstof en de schone lucht. Ik kan een maand zonder eten, maar zuurstof heb ik iedere minuut nodig.

Een tuin die gedijt werkt naar evenwicht toe. Evenwicht in temperatuur, in drainage en vocht vasthouden, evenwicht in de soorten die er zijn zodat niets elkaar plaagt en alles zijn rol vindt en elkaar steunt. Kleuren zullen komen, insecten zullen komen, vogels zullen komen, kleine en middelgrote zoogdieren zullen komen. Voedsel zal komen.

Ik voel me dankbaar dat de vogels wat van de bessen aten.