Selecteer een pagina

Hele verhalen kan ik schrijven over anderhalf uur eikels rapen.
Over dat iedere boom weer anders is en andere eikels levert; de één rond en dik, de ander klein en slank, weer een andere boom leverde dit jaar eikels verstopt in een gal. Het zijn allemaal zomereiken, ze staan in een rijtje naast elkaar, en toch: de vruchten hebben zulke verschillende vormen.

Over de patronen die op de grond te zien zijn, waardoor je weet dat je je onder een eik bevindt.
Over de rust die ik vond en de sereniteit met het rapen, dicht bij de grond, met de zon in mijn rug. Dat ik opstond, en oog in oog stond met een halsbandparkiet die zich vasthield aan een tak aan de andere kant van de heg. Hij vloog niet op; ik was zelf tot rust gekomen door het proces van het rapen. “Hallo parkiet” zei ik maar. Het leek alsof hij wel begreep wat ik daar aan het doen was.

Over de geur die me ineens aan de vorige herfst deed herinneren. Toen ik meel wilde maken maken van eikels, maar door het niet voldoende te drogen was het gaan schimmelen. Ik was te laat voor een nieuwe poging en moest dus een jaar wachten. Daarom dit jaar er vroeg bij. En daarom ook dit mooie citaat uit The Forager Handbook van Miles Irving:

“Foraging is essentially tied to the seasons. I have several favourite metaphors for seasonal foraging. Firstly, it is like being on a merry-go-round with different things within reach at each moment: if you don’t reach out when they are there you have to go all the way round again before you get another chance. Learning to do this is like discovering the steps to a new kind of dance, with the plants and the landscape as your partner. It is about responding in the moment but also anticipating the next move.
To begin with you do everything either too early or too late, but it soon becomes second nature. Foraging is also like a big carnival or parade going by silently and largely unnoticed: for those who tune into it, a pageant of flavours, scents and textures is happening. In fact, paying attention is only the beginning: to know what is really going on you have to participate, by gathering and eating some of the goodies on offer.”